21 Ocak 2018 Pazar

Hakkı Keskin: “ Edirne’de ki her sorunun çözümü var”

Hakkı Keskin: “ Edirne’de ki her sorunun çözümü var”

  • Hakkı Keskin, Edirne’de mütevazı kişiliği ile tanınıyor. Londra Asfaltı üzerinde ki baba yadigârı Işık Otel’in sahibi. Turizm sektörünün yanı sıra nakliyecilik ve çiftçilikle de uğraşıyor. Başarı kavramı yoktan var etmek olarak algılanmamalı. Olanı büyüterek devam ettirmek de aynı kavramın parçasıdır. Kendisini otelinde ziyaret ediyoruz. Edirne’nin sorunları ve çözüm önerileri ile görüşleri hakkında röportaj yapmak istediğimizi söylediğimizde, “Edirne’nin sorunu saymakla bitmez. Tabi ki her sorunun çözümü de var. Yeter ki güç birliği oluşturalım. Şu anda otelde olduğumuza göre turizm sorunlarını konuşalım. Zirai sorunları konuşmak istiyorsanız benimle tarlaya geleceksiniz, nakliye sorunlarını konuşmak istiyorsanız benimle tır kamyonuna binip Kars’a yolculuk yapacaksınız. Bir sorunu yaşamadan hissedemezsiniz çözüm de üretemezsiniz.” diyor.  


ü  Edirne Turizm gelişmesi için altyapıda çözümlenmesi gereken öncelikli sorunlar nelerdir?
Hakkı Keskin: Edirne’miz gerek konumu gerekse de tarihsel ve kültürel geçmişi ile turizmin gelişebilmesi açısından çok önemli bir yere sahip. Sınır kenti olan Edirne’mizin en önemli altyapı sorunu ise ulaşım. Hızlı trenin en kısa sürede hayata geçirilmesi ve hava yolu ulaşımı için de havalimanı inşa edilip kullanıma açılmasıyla, yerli ve yabancı turistlerin yolculuk sürelerini kısaltan bu seçenekler ile Edirne cazip hale gelecek, il merkezinin turizmi canlanacaktır.
ü  Edirne Turizm gelişmesi için üstyapıda çözümlenmesi gereken öncelikli sorunlar nelerdir?
Hakkı Keskin: Gerek inanç turizmi gerek kültürel turizm gerek doğa turizmi yönünden oldukça geniş bir potansiyele sahip, fakat tesisler yetersiz. Konaklama, yeme-içme tesisleri, sosyal tesisler sayıca yeterli olsa da nitelik yönünden yetersiz. İşletmelere destek ve hibe programları ile tesisler modernize edilmeli. Ayrıca tanımlanmış gezi rotaları oluşturulmalı. Rehberlik hizmetleri için daha fazla sayıda yerel rehber yetiştirilmesi için gayret gösterilmelidir.
ü  Edirne Turizminin gelişmesinde engel olarak gördüğünüz çevre sorunları nelerdir?
Hakkı Keskin: Edirne’mizde hava kirliliği çevre sorunlarının başında gelmektedir. Rakımı ve coğrafik özelliklerinden dolayı hava sirkülasyonu az olan şehrimizde; katı yakıt kullanımı devam eden konutların yarattığı kirlilik ve şehrin sanayi tesislerine yaklaşmasından dolayı sanayi tesislerinin yarattığı kirlilik özellikle kış aylarında şehirde nefes almayı zorlaştırmaktadır.
ü  Edirne Turizminin gelişmesi için hangi alanlarda eğitim faaliyetlerinin yapılması gerekmektedir?
Hakkı Keskin: Orta ölçekli bir turizm işletmecisi olarak söylebilirim ki turizm alanında eğitimli personel bulmak oldukça zor. Dil (Yunanca, Bulgarca, İngilizce vb.) , rehberlik-tanıtım, turizm alanında önlisans programları açılabileceği gibi nitelikli personel oluşturacak sertifika programlarını içeren eğitimler oluşturulabilir. Ayrıca Edirne’mize özgü sanat eğitimlerine de ağırlık verilmelidir.(ağaç işlemeciliği, süpürgecilik, misk sabunculuğu vb.)
ü  Edirne’nin marka değeri nasıl korunmalı, marka değerini arttırmak için neler yapılmalı?
Hakkı Keskin: Şehrimiz bakıldığında doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler bakımından büyük potansiyele sahip olduğumuz aşikârdır. Yeterli tanıtım ve pazarlama stratejileri kurarak güçlü finansal destekler ile şehrimizin marka değeri arttırılabilir. Özellikle Kırkpınar Yağlı Güreşleri gibi geleneksel bir fuarımızı tanıtımını iyi yapıp fuarın niteliği ve süresi arttırılmalı.
ü  Edirne genelinde geliştirilebilecek turizm çeşitlerini öncelik durumuna göre sıralayınız.
Hakkı Keskin: Kültür Turizmi- Doğa Turizmi- Yeme İçme (Gurme) Turizmi, Kırsal Turizm, Fuar Kongre Turizmi.
ü  Edirne’de kırsal turizmin geliştirilmesi için öncelik verilmesi gereken üç yeri gerekçeleriyle belirtiniz.
Hakkı Keskin: Karaağaç, (Merkezi Konum, Doğal güzelliklere yakınlık) Kapıkule Yolu civarı, (Verimli Toprak, Merkezi Konum, Sınır Kapısına Yakınlık) Süloğlu Barajı yakınları, (Doğal Güzellikler, Suya Yakınlık)
ü  Edirne’de Deniz, Kum, Güneş, Karavan, Kamp ve Doğa Turizmi nasıl geliştirilir?
Hakkı Keskin: Meriç ve Tunca Nehirleri, Karaağaç, Sarayiçi ile doğa turizmi açısından oldukça elverişli bir coğrafyada yer almaktayız. Nehirlerin taşkın tehlikesi önlenerek aktif olarak kullanılması, sürdürebilir eko-turizme katkı sağlayacak yeme-içme sosyal tesisler kurularak etkinlik alanları arttırılması gerekmektedir. Karaağaç örnek vermek gerekirse bir Ağva gibi cazibe merkezi haline gelebilir. Bununla birlikte aynı zamanda Doğa Korunmalı, çevre kirliliği önlenmeli, doğa turizmi çekici hale getirecek tanıtımlar yapılmalı, Kampçılık olanakları geliştirilmeli, yol üzerinde turistlere yardımcı olacak hizmetler sağlanmalı,  Tarımsal kırsal ürünlere yönelik festivaller düzenlenmeli (bağbozumu vb.) Karavan Parkları oluşturulmalı.
ü  Kumsalları ile ünlü Saroz Körfezinin plaj işletmeciliğinin sorunları / çözümleri nelerdir?
Hakkı Keskin: Bilinen koyların çok kalabalık olmasının yanı sıra yeterli tesisin bulunmaması. Bilinmeyen koyların ise ıssız, sessiz ve yatırımsız kalması.
ü  Edirne’de turizm yatırımlarının artması nasıl sağlanır?
Hakkı Keskin: Yatırımcılara devlet tarafından maddi ve manevi destek ile yatırımcılar teşvik edilerek Edirnede turizm yatırımları artabilir. Marka Kent Edirne Turizm Bölgesi ilan edilmelidir.
ü  Çevre yolu vasıtasıyla Edirneden transit geçen ve sınır kapılarından giriş - çıkış yapanların şehir içine yönlendirilmesi nasıl sağlanır?
Hakkı Keskin: Öncelikle Edirne’nin 4 girişine “Girbenili Kent Kapıları yapılmalı Şehir girişi köy konseptinden çıkarılmalı. Edirne’nin tanıtımını iyi yapıp turistlerde istek ve merak uyandırmalı. Edirne aktif ve değişken bir şehir haline geldiğinde bir gelen bir daha gelmek isteyecektir. Aynı zamanda turistleri çekebilecek bir diğer etken ise alışveriş ve ticarettir. Alışveriş ağları canlı tutularak hem ekonomi hem de turizm canlanabilir.
ü  Edirne’de konaklamalı turizm nasıl geliştirilir?
Hakkı Keskin: Yurtiçi ve yurtdışı entegre turlar düzenlenmeli. Dizi, film, programlar ile Edirnenin tanıtımı yapılarak Edirne hakkında merak ilgi uyandırılmalı.
ü  Turizmin gelişimi için yerel yönetim, kamu kurumları, esnaf kuruluşları ve STKlardan beklentilerinizi ayrı ayrı anlatırmısınız.
Hakkı Keskin: Yatırımcı olarak turizme katkı sağlanmak istenildiğinde ne yazık ki bürokrasiler süreci uzatmakta ve zorlaştırmaktadır. Turizm yatırımları için destek programları ve bürokrasi işlemlerinde azalma turizme yatırımlarının artışını sağlayacağının kanaatindeyim.
ü  Edirne’de turizm gelişmesinde Trakya Kalkınma Ajansından beklentileriniz nelerdir?
Hakkı Keskin: Konaklama tesislerinin daha nitelikli bir hale gelmesi için hazırladığımız Modernizasyon Projeleri onaylanmadığından otellerimizde yeterli gelişim gösterilememekte. Proje onayı daha esnek hale getirilebilir. Destek- Hibe programları oluşturularak girişimcilik hakkında eğitimler arttırılmalı.
ü  Edirne’de turizm sektöründe faaliyette bulunan işletme, acente, tesis vb. İşletmeler turizm gelişmesi için neler yapmalıdır?
Hakkı Keskin: Tesislerin fiziki şartları işletmeciler tarafından iyileştirilmeli. İşletmeciler turizm konusunda bilinçlendirilmeli.
ü  Edirne’ye özgü hangi değerler turizme yönelik hediyelik eşya ürünü haline getirilebilir?
Mis sabun ve süpürgeden hediyelik eşya ürünü olarak Pazar ve mağazalarda yer almakta. Bunlarla birlikle ahşap işlemeciliği yapılmış ürünler yeni bir hediyelik eşya ürünü olarak sunulabilir.
ü  Tarihi Camilerimizin turizm amaçlı kullanımda hangi tedbirler geliştirilmeli?
Hakkı Keskin: Camilerimizin mimari özüne ve özgünlüğüne uygun olarak bakımının ve onarımının yapılması, işlevine uygun olarak kullanılması.
ü  Selimiye Cami’nin Yönetim Planı nasıl olmalıdır?
Hakkı Keskin: Dünya Mirası Alanları başlıca turistik çekiciliklerindendir ve bu alanlar son yıllarda artan bir ziyaretle karşı karşıyadır. Selimiye de UNESCO Dünya Mirasları listesindedir. Hafta içi, Hafta sonu özellikle Ramazan Ayı, Bayramlarda ziyaretçi sayısı artmaktadır. Ziyaretçilerin Camide ibadet ve gözlem yapmasının dışında ziyaretçilere -bilgilendirme ve tanıtım ofisi kurularak- Mimar Sinan, Edirne ve kent tarihi açısından bilgilendirme yapılmalı. Selimiye Külliyesi, Eski Camii, Alipaşa Çarşısı, Üç Şerefeli Cami arasında kültürel akslarla adeta bir üçgen oluşturmaktadır. Gezi planını bu üçgenin dışına çıkartılarak Sarayiçi Meydanı, Tabyalar, Karaağaç, Beyazit Külliyesine kadar genişlemesi gerekir. Ayrıca Selimiye Külliyesinin daha etkin kullanılması için çevresindeki otoparklar uzaklaştırılarak etkinlik alanlarının arttırılması gerekmektedir.
ü  Turizmdeki değerini arttırmak ve şehrin gece görüntüsüne katkı sağlamak için tarihi yapıların aydınlatılması ilişkin görüş ve önerileriniz nelerdir?
Hakkı Keskin: Bir zamanlar Osmanlı’ya başkentlik yapan şehrimizde her köşe başında bir tarihi yapıya rastlamak mümkün. Öncelikle bu yapıların özünü ve özgünlüklerini koruyarak bakımının ve onarımının yapılmasını sağlayarak geleceğe taşımanın oldukça önemli olduğu gibi; bu yapıların ihtişamını ortaya çıkarmak ve algılanmasını sağlamak da oldukça önemli. Tasarımı doğru yapılmış bir aydınlatmayla yapının, cephenin, detayların vurgulanması sağlanabilir. Her tarihi yapı değil aydınlatma ile önemli ve güçlü yapılarımız ön plana çıkarılarak; bu yapıların da çarpıcı detayları vurgulanmalı. Işık oyunlarıyla cephelerde 3 boyut etkisi ve derinlik arttırılmalı. Yapının vurgulanmak istenen özelliği ve yapının derinliğine göre aydınlatmanın tasarımı yapılmalı. Osmanlı mimarisinin yaygın malzemesi olan taşın aydınlatılması genellikle sarı ve sıcak renkli aydınlatmalar kullanılmalıdır.
ü  Turizm Çalışma Gurubu kapsamında oluşturulacak alt çalışma gruplarının hangi konularda oluşturulmasını önerirsiniz?

Hakkı Keskin: Edirne’nin markalaşması, Kent turizmi ve yöresel ürünlerin tanıtımı, Sürdürülebilir Turizm, Fuar Turizmi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder