17 Eylül 2018 Pazartesi

Bulgaristan Engelliler Birliği Razgrad Tsar Kaloyan şubesi üyeleri Edirne’yi Bulgaristan, Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkeleri ile kıyasladı

Bulgaristan Engelliler Birliği Razgrad Tsar Kaloyan şubesi üyeleri Edirne’yi Bulgaristan, Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkeleri ile kıyasladı

     Bulgaristan Engelliler Birliği Razgrad Tsar Kaloyan şubesi üyeleri Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği ile Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür Ekonomik İşbirliği Derneği’nin misafiri olarak Edirne’nin sağlık birimlerini inceleme, tarihi, turistlik yerlerini ziyaret etme amaçlı gezi yaptılar.


 Gezi dahilinde Selimiye Camisi, Üç Şerifeli Cami, Eski Cami, Tarihi Selimiye Arasta Çarşısı, Tarihi Bedesten Çarşısı, Tarihi Ailpaşa Çarşısı, Yahudi Havrası, Sveti George (Esveti Georgi) Ortodoks Kilisesi, Sveti Konstantin – Elena Kilisesi, II. Beyazid Camisi ve Külliyesi (II. Beyazid Kompleksi)Tarihi yerleri gezdiler. Edirne Özel Ekol Hastanesinde ve Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde yetkililerden sağlık turizmi ile hastane hakkında bilgi aldılar. Öğle yemeklerinde hastanelerin misafiri oldular. Alış veriş yaptılar. Dönüş hazırlıkları yapılırken gurup üyeleri ile röportaj yaptık.


Edirne ve Bulgaristan’ı turizm açısından kıyaslayıp, değerlendirdiğinizde neler söylersiniz?
Günal Musa: Edirne’yi çok seviyorum. Turizm Midibüsüm var. Yolcu taşımacılığı işi yaptığım için Edirne’ye sık sık geliyorum. Bunun dışında kendi otomobilimle de ailem ve torunlarım ile birlikte turistlik veya alış veriş amaçlı olarak birçok kez Edirne’ye geldik. Genel olarak Türkiye’yi değerlendirirsek, Bulgaristan’a kıyasla her şey çok daha düzenli ve sistemli çalışıyor. Hiç bir açıdan Bulgaristan’da aynı düzen ve sistem yok. Bulgaristan nüfus itibariyle çok yoğun olmadığı için haliyle Edirne kadar kalabalık olmuyor. Dolayısı ile Edirne kadar trafikte olmuyor. Bizim gençlerimizin hepsi Avrupa’da çalışıyorlar, Bulgaristan’da ki ailelerine maddi destek veriyorlar. Sadece tatillerinde Bulgaristan’a geliyorlar. Bu yüzden de Edirne’deki trafik yoğunluğu bizim şehirlerimizde yok. Biz Razgrad’ın Tsar Kaloyan ilçesinde yaşıyoruz. Nüfusumuz 30.000 kişi civarında, Edirne’de ise 180.000 kişi yaşıyor. Haliyle Edirne’de çok daha fazla iş yeri, çok daha fazla resmi kurum var. Bu yoğunluk Edirne turizmini olumlu manada etkiliyor.

Edirneliler Edirne’nin turizm açısından daha iyi olmasını arzu ediyorlar. Avrupa’da da bulunmuş birisi olarak bu konudaki fikirlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Günal Musa: Edirne Bulgaristan’a nazaran turizm açısından çok daha ileri düzeyde. Ama Avrupa ile kıyaslarsanız çok geride. Tarihi eserlere sahip çıkmak ve tarihi eserleri korumak gibi sıkıntılar var. Avrupa’da hiçbir şehirde Edirne kadar nüfus yoğunluğu göremezsiniz. İnsanlar çevre kasabalar ve köylere dağılmış durumdadır. Sokağa çıktığınızda Edirne’deki kadar insan, kafelere gittiğinizde Edirne’deki gibi bir kalabalık göremezsiniz. Burada gördüğüm en olumsuz özellik şehrin kalabalık olması diyebilirim. Hastaneleriniz, devlet hastanesi ve özel hastaneler, Bulgaristan’daki hastanelerden bin kat iyi.
İtalya’da yaşayan birisi olarak Edirne’yi siz nasıl değerlendirsiniz?

Rositsa Kivshanova: Edirne’yi çok sevdiğimi söyleyebilirim. İnsanlar çok misafirperver ve yardımsever. Edirne’de ki atmosferden, insanların diyaloglarından çok memnun kaldım. Edirne’deki sağlık hizmetleri Avrupa’daki kadar kaliteli, bir fark göremedim. Ama tabi ki Bulgaristan’daki hastanelere baktığımızda, özellikle devlet hastanelerine gerçekten şartlar çok kötü. Edirne’de sağlık hizmetleri, özel hastaneler de de devlet hastanelerinde de Bulgaristan’ın çok çok üzerinde. Devlet hastanesinin, özel hastaneden farkını göremedim. İnsanlara çok iyi hizmet verdiklerini gözlemledim. Tarihi eser bakımından kıyaslayacak olursak İtalya’da tarihi ne varsa, çok iyi korunuyor, bakımı yapılıyor. Edirne’de tarihi yapıların bazılarının bakımsız olduğu gözlemledim. Avrupa’da da İtalya’da da böyle bir örnekle karşılaşmak zordur. Onlar daha fazla önem veriyor.
Siz Bulgaristan ile Edirne’yi kıyasladığınız zaman neler gördünüz? Gözlemlerinizi anlatır mısınız?
Atanas Minkov: Varna ve Rusçuk Bulgaristan’ın önemli turistik yerleri. Rusçuk Edirne’den daha güzel. Böyle düşünmemin sebeplerine gelince, Edirne çok kalabalık. Pazar yeri çok kalabalıktı. Bizler pek alışık değiliz. Rusçuk şehir planlaması açısından daha düzgün, Edirne biraz daha karışık.
Siz Türk asıllı bir Bulgaristan vatandaşısınız. Ama İngiltere’de çalışıyor ve yaşıyorsunuz. Sadece tatillerde Bulgaristan’a ailenizin yanına geliyorsunuz. Bize Bulgaristan, İngiltere ve Edirne’yi kıyaslayabilirmisiniz?

Sali Zoroğlu: Edirne’ye ve Türkiye’ye ilk kez geliyorum. Edirne sokaklarının temizlenmediğini gördüm. Sokaklar çok pis. Yerlerde sigara izmaritleri gördüm. Camilerin, tarihi eserlerin önünün bile temizlenmediğini gördüm. Bulgaristan’da da durum burada olduğu gibi. Ama İngiltere’de böyle değil. Dikkatimi çeken en olumsuz durum sokakların pisliği oldu diyebilirim. Her şeye rağmen Edirne’de yaşabilir, buraya yerleşebilirim. Çok güzel bir şehir. İnsanları çok sıcak kanlı. İngiltere böyle değil. İnsanları soğuk ve ilgisiz. Akılları fikirleri para. Akılları fikirleri para derken yanlış anlaşılmasın kandırmak, dolandırmak yönü ile değil. Bakış açıları karşılarında ki insanın sırtından nasıl daha fazla para kazanırım olduğu için beni rahatsız ediyor. Yardımseverlik duyguları yok ama Edirne öyle değil.
Susan Regebova: Edirne’nin Bulgaristan’dan pek bir farkı yok, bana göre. Ancak bu şehri çok sevdik, insanları misafirperver. O yüzden sık sık gelerek gezmek ve alışveriş yapmak istediğim bir şehir.
Feride Mehmedova: Ben her sene 6 ay Amerika’da kalıyorum. Edirne her açıdan çok güzel bir şehir. Bulgaristan ile kıyasladığımız zaman çok daha fazla tarihi esere sahip. Edirne’nin dilini bilmek, dilini bilen insanlarla muhatap olmak çok güzel. Geçim şartlarına baktığımızda Bulgaristan ile hemen hemen aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ama sizin yaşam şartlarınız daha iyi. Bizim Edirne ile aynı seviyeye gelmemiz için çok çalışmamız gerekiyor. Hastaneleriniz çok güzel, ziyarete gittiğimizde bize çok iyi davrandılar. Bulgaristan’da ki hastanelerde yemek yok, doğru düzgün bakım, hizmet yok. Bulgaristan’da hastaneye yatan insanın ziyaretçisi gelmez ise yanın da ki hasta veya refakatçiler yemek vermez ise aç kalır. Ama Edirne öyle değil. Devlet hastaneleri bile çok iyi durumda. Edirne’yi Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği ile Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür Ekonomik İşbirliği Derneği organizasyonu sayesinde ziyaret ettik. Sağ olsunlar bizi 3 gün boyunca misafir ettiler. Birçok tarihi eseri ve Kiliseleri ziyaret ettik. Özel Ekol Hastanesi ve Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanelerinde önce yemeğimizi yedik sonra hastaneler hakkında bilgi aldık. Ekol Hastanesinde Sayın Cemşah Yazıcı bey, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Makbule Elif Yılmaz hanım ve Sağlık Turizmi İl Koordinatörü Fatime Akın hanım bize hastanelerini gezdirdi Bilgiler verdi. Edirne’de hastanede tedavi olmak istersek nasıl prosedürlere tabi tutulacağımızı anlattılar.

Edirne’de İnsanlar çok saygılı ve misafirperver. Kaldığımız Adalı hostel pansiyon’da iki gün kaldık, çok iyi ağırlandık kendimizi evimizde hissettik. Sanırım Edirne’de engelliler denince akan sular duruyor herkes elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor. Sadece Edirne Belediyesinden hiç bir yardım ve destek göremedik. Akşam yemeklerimizi Narçiçeği Özsöker restoran ta ve Ciğerci Kemal Usta’da yedik. Her iki işyerinin sahiplerine ve çalışanlarına gösterdikleri ilgiden dolayı sonsuz teşekkür ederiz. Unutmadan şunu da söylemek istiyorum, aracımızda engelli aracı olduğuna dair tanıtım kartı olmasına rağmen her park ettiğimiz yerde bizden ücret alındı. Umarım bir dahaki gelişimizde buna çözüm bulunur. Edirne’den çok mutlu ayrılıyoruz. Derneğimiz adına Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği ile Türkiye ve Balkan Ülkeleri Dostluk Kültür Ekonomik İşbirliği Derneği’ne ve yetkililerine teşekkür ediyorum.
10 Senedir Bulgaristan Engelliler Birliği Razgrad Tsar Kaloyan Şubesi Başkanısınız, neden dernek başkanı oldunuz?

Saniye Sali Eyüp: Benden önceki başkanımızın hasta olması nedeniyle, zamanım olduğu için bu göreve seçildim.
Edirne ile Bulgaristan’ı engelli bireyler açısından kıyaslar mısınız?
Saniye Sali Eyüp: Hastanelerinizin durumu çok iyi. Çok bakımlı ve çok iyi hizmet veriyorlar. Şehirde gördüğüm bir sıkıntı ise şu: engellilerin yolda seyahat edeceği fiziki ortam her yerde yok. Engelli araçların girebileceği rampa sayısı çok az. Dükkanların hepsinde olmaması bana göre büyük bir eksiklik. Dükkan, işletme küçükte olsa engellilerin girebileceği yerler olmalı. Sağlık müzeniz başta olmak üzere tarihi eserlerinizi de çok beğendim. Çok memnun olduk. Bizleri çok iyi karşıladınız. Teşekkür ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder