24 Mart 2018 Cumartesi

Alipaşa esnafı Murat Dede: “Esnaf arkadaşların kendi arasında argo kelimeler kullanarak konuşması da turistleri rahatsız ediyor. Esnaf arkadaşlarımız farkında değiller ama Balkanlardan gelen turistler Türkçe biliyor ve onların dediklerini duyup, anlıyorlar.”

Alipaşa esnafı Murat Dede: “Esnaf arkadaşların kendi arasında argo kelimeler kullanarak konuşması da turistleri rahatsız ediyor. Esnaf arkadaşlarımız farkında değiller ama Balkanlardan gelen turistler Türkçe biliyor ve onların dediklerini duyup, anlıyorlar.”

·        Alipaşa esnafı Murat Dere, İstanbul Çemberlitaş’ta bir süre kuyumculuk imalatı kalfalığı ve ustalığı yaptıktan sonra Eminönü Kapalı Çarşısında babasının dükkânında şekercilik yaptı. Daha sonra Muğla Datça’da bir süre antika ve hediyelik eşya dükkânı çalıştırdı. Datça’da plaj ve restoran işletmeciliği yaptıktan sonra eşi Nilay Dede ile birlikte Türkiye genelinde yaptıkları titiz araştırmalar sonucu Edirne’nin turistlik ve ticari açıdan gelecek vaat ettiğini görerek; Edirne’ye yerleşmeye karar verip tarihi Alipaşa çarşısında şekerci dükkânı açtı, ev alarak Edirne’ye yerleştiler.
ü Edirne turizminde eksik gördüğünüz yönler nelerdir?
Alipaşa esnafı Murat Dede: Bizim müşterilerimiz genellikle Batı Trakya'dan ve Balkan ülkelerinden gelen turistler oluşturuyor. Müşterimiz 100 gram şeker istese de, 10 kilo şeker istese de aynı nezaket ve itmamı gösteriyoruz. Örneğin bu sabah seftemi bir kaç ay önce dükkanıma gelen 100 gram şekerleme alan, çayımı içerek giden Makedonya'lı müşterime 200 TL. lik satış ile yaptım. Edirne’ye gelen turistlere özellikle esnafın kibar davranmadığını gözlemliyorum. Bu da özellikle yabancı turistlerin Edirne’ye gelmesini engelliyor. Gelenler de yeterli ilgi-alaka ve nezaketi göremediği için bir daha gelmiyorlar. Esnaf arkadaşların ilgi alaka gösterirken nezaketi de elden bırakmaması gerekiyor. Esnaf arkadaşların kendi arasında argo kelimeler kullanarak konuşması da turistleri rahatsız ediyor. Esnaf arkadaşlarımız farkında değiller ama Balkanlardan gelen turistler Türkçe biliyor ve onların dediklerini duyup, anlıyorlar. Yeteri kadar turist gelmediği için yakınan esnaf arkadaşlarımıza sormak gerekiyor, “Siz gerekli standartları ne kadar yerine getiriyorsunuz? Dükkanlar ne kadar temiz mesela, hijyen kurallarına uygun olmadığını görebiliyorum. Kendimizi sorgulamak zorundayız. Lokantalarda çalışan aşçı ve garsonlar temiz değil. Bu da turistlerin gelip yemek yemesini, alışveriş yapmasını engelliyor. Esnaf kaliteli hizmet vererek tercih sebebi olmak zorunda… Edirne’ye gelen turistler sizi neden tercih etsin?” Bir farklılık ortaya koymak gerek. Biz hala hijyen konusunda, sunum konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Burası bir sınır şehri… Edirne’nin önemini idrak etmeden, turizm konusunda konuşmak gereksiz… Edirne’de yemek yenecek yerler köfteci ve ciğerciler var. Ancak fiyatlar gereksiz bir şekilde pahalı. Hal böyle iken turistleri nasıl çekeceksiniz, nasıl burada yemek yedireceksiniz?
ü Turizmin gelişmesi için neler yapılabilir?
Alipaşa esnafı Murat Dede: Öncelikle esnafın eğitilmesi gerekiyor. Turistlere ve turizme yönelik hizmet veren iş yerlerinde fiyat etiketi ile fiyat içeren adisyonlar bulunması gerekiyor. Turistlerin ilgisini çekecek projeler geliştirilebilir. İstanbul’daki ‘Aqua Park’ benzeri bir eğlence mekânı burada yapılabilir. Edirne’ye çok güzel bir et restoranı da yapmak gerekiyor. Bahçeli ve büyük bir et restoranı turistler tarafından ilgi görecektir. Belediye bu tarz işyerleri açılması için ön ayak olmak zorunda. Uygun arazileri işletme sahiplerine verirlerse günün sonunda Edirne kazanacağı için onlar da kazanmış olacak. En büyük sıkıntı vizyon eksikliği olarak öne çıkıyor. Şu anda dükkânımın olduğu yerden örnek vereyim. Ali Paşa Çarşısı yenilenmek ve elden geçirilmek zorunda… Çarşı çok pejmürde bırakılmış, temiz değil ve albenisi yok. Bu yüzden buraya gelen turistler bir an evvel buradan çıkmak istiyorlar. Belediye ve yetkililer neden bu çarşıya el atmazlar, dükkanları yeterlilik ve hijyen açısından denetlemezler sorulması gereken bir sorudur… Edirne’nin en güzel yeri Bankalar Caddesi. Üç önemli camii olan Eski Camii, Üç Şerefeli Camii ve Selimiye Camiine komşu. Orası daha farklı değerlendirilmeli. Bankaların orada işi olmadığını düşünüyorum. Kaldırın o bankaları oradan yerine Edirne ile alakalı dükkânlar yapalım. Kültürel, tarihi değerlerimizi tanıtalım. Edirne bebeği, sabunu, Kırkpınar ve yöresel lezzetlerimiz ile alakalı dükkânlar açalım oraya. Uğrak yerler olduğu için ilgi çok yüksek olacaktır çünkü Bankalar Caddesi, Saraçlar Caddesi’nin tam merkezinde… Şehir stadının yıkılıp yerine AVM yapılacağı konuşuluyor. AVM yapılacağına o güzel arazi park yapılarak değerlendirilmeli. İçine beş tane işletmenin gireceği şekilde kafeler yapılırsa çok daha güzel olur ve yerli-yabancı turistlerin ilgisini çeker.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder