23 Mart 2018 Cuma

Cihangir Büyüker: “Edirne Arıcılığın merkezi olabilir”


Cihangir Büyüker: “Edirne Arıcılığın merkezi olabilir”

·        Cihangir Büyüker, 27 yıldır arıcılık ve arı ürünleri pazarlaması sektöründe çalışmalar yapıyor. Edirne ve Bulgaristan’da faaliyet gösteren aile şirketlerinde elektronik mühendisi oğlu Oğuz ile birlikte çalışıyor. İyi niyetli, yardımsever ve sokak hayvanlarına olan ilgisi ile tanınıyor. “Vatanını, milletini, devletini, bayrağını ve hayvanları sevmeyenin kendisine bile faydası olamaz.” diyor.


ü    İyisi ile kötüsü ile Edirne’yi değerlendirirmisiniz? Daha iyi olabilmesi için çözüm önerileri ile neler söyleyebilirsiniz?
Cihangir Büyüker: Edirne konumu ve tarihi itibari ile bir turizmin yanı sıra ticaret şehri. Vakıflar ve belediye ildeki tarihi eserlerin kazanılması yönünde çalışmalar yapıyor. Edirne yurt içinden ve yurt dışından yoğun turst çekiyor. Bu da bizim gibi ticaretle meşkul olanların işine yarıyor. Önümüzde ki zamanlarda turist sirkilasyonunun artarak devam edeceğini umuyoruz. Tek sıkıntımız gurbetçilerin yaz tatili giriş ve çıkışlarında gümrük kapılarında oluşturduğu yoğunluk ticari alış veriş için gelenlerin geçişlerini etkilediği için bizim iş potansiyelemizi de etkiliyor. Yetkililerden bu soruna anternatif bulmalarını bekliyoruz.
ü   Arıcılık sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Edirne’yi arıcılık yönü ile değerlendirebilir misiniz?
Cihangir Büyüker: Edirne arıcılık açısından şanslı bölge. Özellikle ayçiçeği ekimi yoğun olduğu için Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gezici arıcılar gelip bir süre kalıyorlar. Tabi gelenler ihtiyaçlarını Edirne’den karşılıyorlar. Bu da bir çeşit turizmdir. Aslında Edirne’de arıcılığa önem verilse hem işsizliğe çözüm olacak, hem de bal üretimi artacaktır. Edirne’de bulunan karaçalı balı barındırdığı polen, besin değeri ve aroması bakımından Türkiye’nin en güzel ballarından birtanesidir. Lakin fazla bilinmemektedir. Bunun tanıtımı için yurt için ve yurt dışı fuarlara katılarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Edirne’de ki ayçiçek balı barındırdığı polenlerden dolayı çok çabuk kristalize olmaktadır. Tüketiciler bunu sahte veya şekerli bal olduğunu sanmaktadır. Oysa ki yapılan analizlerde insan sağlığı açısından çok değerli besin maddelerinin özünü barındırdığı tespit edilmiştir. Kristalize olması bu balın doğallığının ispatıdır. Kristalize olmayan bal doğal değildir. (Akasya ve çam balı gibi olanlar hariç) İnşallah bu sene içerisinde Edirne’li arıcalar ile arı beslemesi ve hastalıkları ile ilgili seminer düzenleyeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder