24 Temmuz 2018 Salı

Emin Hus: “Aslında Havsa, Edirne’nin bir mahallesi olarak nitelendirilebilir. Ama maalesef Edirne şehirde geliştirilemiyor.”


Emin Hus: “Aslında Havsa, Edirne’nin bir mahallesi olarak nitelendirilebilir. Ama maalesef Edirne şehirde geliştirilemiyor.”
Emin Hus

Emin Hus, Doğma büyüme Havsa’lı. 1992 yılında askerden geldikten sonra ticarete başladı ve bir süre kafe işletmeciliği yaptı. Sonrasında da gıda işletmeciliği yapmaya başladı. Kardeşi ile şirket kurdu, aynı zamanda emlak ve tarım işi ile de uğraşıyor. Türk Milliyetçisi bakış açısı ve sosyal yapısı ile tanınıyor. Edirne Ticaret Odası Meclis üyesi.

Havsa’nın sorunları ile ilgili neler söylemek istersiniz? Çözüm önerileriniz nelerdir?
Emin Hus: En büyük sorun işsizlik. 14 Yaşında Söğütlüdere köyünden buraya geldik. Nüfus o gün, bugünden daha fazlaydı. İşsizlik sorunu, buradan göçlere neden oluyor. Kimse burada kalmıyor. Aslında Havsa, Edirne’nin bir mahallesi olarak nitelendirilebilir. Ama maalesef Edirne şehirde geliştirilemiyor. Havsa’da ki kamu ve devlet dairelerinin kapanması; Halkbankası, Adliye, Askerlik şubesi gibi, Havza için büyük bir sıkıntı yarattı. Havsa’ya gelen insanların sayısı azaldı. Bu da çok ciddi bir sorun yarattı. Edirne’deki altyapı, otopark gibi sorunlar Havsa’ya bir turizm otogarı yapılması ile çözülebilir. İnsanlar turizm otogarından küçük araçlar ile Edirne’ye taşınabilir.  Buraya yapılacak otopark, otel gibi işletmeler Edirne’yi rahatlatacaktır. Esnaf arkadaşlarla bir kent konseyi kurmuştuk, vakti zamanında. Şehrimizin sorunlarını ilgili kurumlara taşıyorduk ama kapılar hep yüzümüze kapandı. Sorunlarımıza çözüm bulmadılar. Belediye başkanları seçimi kaybettikten sonra ortadan kayboluyorlar, esnafın sorunları ile ilgilenmiyorlar. Kaymakam Bey her ay toplantı yapıyor, bizlerle. Ama Belediye Başkanı aynı uygulamayı yapıp, bizle bir araya gelmiyor maalesef. Ben şimdi Edirne’ye gitsem, belediye başkanı ile görüşmek istesem, görüşemem. Ben sorunlarımı nasıl anlatacağım şehrin ileri gelenlerine?
Tarım işi de yapmaktasınız? Bu alanda sıkıntılarınız nelerdir?
Emin Hus: Maliyetler çok yüksek. Mazot ve gübre pahalı. Sulu tarım pek yapılmıyor. Çeltik vs çok az. Genelde kuru tarım yapılıyor. Çiftçiler batmış durumda. Yurt dışından gelen insanlar, burada zor durumdaki insanların arazilerini satın alıyorlar. Tarım ekonomisi hakikaten çok bozuk. Havsa’da şu an 6 tane büyük market var. Zaten nüfus az. Küçük esnaf ne kazanacak? Büyük marketler doğru dürüst vergi de vermiyorlar, devlete faydaları yok. Oysa biz hem insanları istihdam ediyoruz. Eleman çalıştırıyoruz, yerel halka hizmet ediyoruz. Hem de vergimizi ödüyoruz, devletimize katkımız oluyor. Bu haksız rekabet ortadan kaldırılsa, Havsa gibi yerlere bir tane büyük market açılmasına müsaade edilse çok daha güzel olur, bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder