27 Temmuz 2018 Cuma

Mimar Okan Birkan: “Edirne'nin Kaleiçi semtinde ki restorasyon sıkıntısı da çok büyük bir sorun. Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu işe bir an evvel el atmalı. Bu binalar birinin başına yıkılınca mı önlem alacaklar?”


Mimar Okan Birkan: “Edirne'nin Kaleiçi semtinde ki restorasyon sıkıntısı da çok büyük bir sorun. Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu işe bir an evvel el atmalı. Bu binalar birinin başına yıkılınca mı önlem alacaklar?”
Mimar Okan Birkan

Okan Birkan, aslen Trabzon Oflu. Babasının memuriyetinden dolayısıyla Edirne’ye gelmişler. Daha sonra Edirne’ye yerleşmeye karar vermişler. Liseyi İstanbul’da Bahçelievler’de bitirdi. Muğla’da iki yıllık İnşaat Teknolojisi bölümünü bitirdikten sonra, dikey geçiş ile İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık bölümünü bitirdi.  “Edirne’yi sakin ve yaşam tarzı itibariyle çok rahat. Burada yaşamak için son derece cezbedici sebepler. Edirne’de Edirne insanı sıkıntı çıkarmaz. Aileniz ile gece kaç olursa olsun her yerde gezebilirsiniz. Sessiz, sakin, kültür seviyesi yüksek ve tarih kokan bir şehirde yaşamaktan çok memnunum. Yunanistan ve Bulgaristan gibi devamlı surette vatandaşını buraya çektiğimiz turist potansiyelimiz de var. Bu da işlerin artmasına yol açıyor. Kendi ticari geleceğimiz için de Edirne bizim için önemli bir yer. Edirne’de yatırımlarımızı devam ettirmek niyetindeyim.” diyor. Türk Milliyetçisi yapısı ve yardımsever kişiliği ile tanınıyor.

Edirne’nin Daha İyi Olması İçin Neler Yapılabilir? Şehrin Sorunlarına Dair Çözüm Önerileriniz Nelerdir?
Okan Birkan: Edirne’nin en büyük sıkıntısı altyapı. Altyapı düzenlemesine dair referandum yaptılar ama gerisi gelmedi. Turist geliyor, aracını park edecek yer bulamıyor. Rehber konusunda sıkıntılar var. Yetersiz olduğunu düşünüyorum. Dışarıdan gelen otobüsleri karşılayacak yer yok. Şehrin göbeğinde bir anda büyük otobüsler ortaya çıkıyor. Ne turizm otogarı var, ne turistleri ağırlayacak yeterli potansiyel var. Sadece dini günlerde organizasyon yapılsa, belediye bu işe ön ayak olsa Edirne halkı da dışarıdan gelenler de bu işten kazanır. Edirne'nin Kaleiçi semtinde ki restorasyon sıkıntısı da çok büyük bir sorun. Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu işe bir an evvel el atmalı. Bu binalar birinin başına yıkılınca mı önlem alacaklar? Oraları atıl durumda bırakırsanız, ne olduğu belirsiz insanlar orayı mekân edinir, insanları da tedirgin ederler. Edirne kurumları maalesef çalışma açısından esnek değil, devlet memuru zihniyeti ile hareket ediyorlar. Edirne’yi seven, esnek ve aktif bir ekip kurulsa keşke, Kaleiçi ve diğer tarihi eserler turizme kazandırılsa. Hepimizin gurur kaynağı olur. Kaldırımlar bırakın engellileri, normal vatandaşlar için bile sıkıntılı. Yollar berbat durumda. Yeni yapılan yollar bile çok kötü durumda. TREDAŞ bir yeri kazıyor, bırakıyor, gidiyor. İki ay sonra tamamlanıyor. Ayşekadın kazılıyor, bırakılıyor. Bir ay sonra tamamlanıyor. İnsan yolların durumunu görünce dışarıda gezmek istemiyor!
Bir sorun da otobüs bilet fiyatları bence. Edirne’den İstanbul’a gidiş 50 TL. Daha ucuz olması gerekiyor. Daha ucuz olsa aracı olmayan insanlar da İstanbul’dan Edirne’ye seyahat ederler. İstanbul çok yakın. Ama biz bilet fiyatları yüzünden yakınları uzak ediyoruz!
Türk Milliyetçiliğini Tanımlar mısınız?
Okan Birkan: Edirne açısından anlatmaya çalışayım. Burada İstiklal Marşı okunduğu zaman insanlar duruyor, hareket etmiyor. Edirne insanı mükemmel bir milliyetçilik örneği sergiliyor. Vatan bizim için her şey. Edirne insanı için de öyle. Buradaki insanlar savaş ve göç yaşadığı için vatanın, toprağın, devletin ne demek olduğunu biliyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder