28 Temmuz 2018 Cumartesi

Hakan Fındıklı: “En büyük sıkıntı Edirne esnafının eğitimli olmaması. Turizm ile ilgili ürünlerimiz çok kısıtlı. Meyve sabunu, süpürge dışında Edirne markamız yok. Markalaşmak gerekiyor.”


Hakan Fındıklı: “En büyük sıkıntı Edirne esnafının eğitimli olmaması. Turizm ile ilgili ürünlerimiz çok kısıtlı. Meyve sabunu, süpürge dışında Edirne markamız yok. Markalaşmak gerekiyor.”

• Hakan Fındıklı, Edirne’nin Tarihi Bedesten çarşısında 27 yıllık esnaf. 2000 yılından beri Bedesten çarşısının başkanlığını yapıyor. Rahmetli Orhan Seri’nin yönetimindeki Edirne Terziler Odasında da uzun yıllar görev yaptı. 2013 yılından buyana da Edirne Terziler Odası Başkanı. Mütevazi, çalışkan, yardımsever ve Türk Milliyetçisi yapısı ile tanınıyor.

Edirne Bir Turizm Kenti. Bu Açıdan Değerlendirdiğinizde Şehrimiz Hak Ettiği Yerde mi?
Hakan Fındıklı:  Gıda sektöründe olanlar turizmden faydalanıyorlar. Ama mekân ve yer sıkıntısı olduğu için onlar da bekledikleri işi yapamıyorlar. Edirne’de geleneksel esnaf, Kapalıçarşı esnafı bilhassa Selimiye Arastası bu işten faydalanıyor ama diğer çarşılar bundan yeterli derecede faydalanamıyorlar.
Turizmle Alakalı Sorunlar Hakkında Neler Söylemek İstersiniz? Çözüm Önerileriniz Nelerdir?
Hakan Fındıklı: En büyük sıkıntı esnafın eğitimli olmaması. Turizm ile ilgili ürünlerimiz çok kısıtlı. Meyve sabunu, süpürge dışında Edirne markamız yok. Markalaşmak gerekiyor. Bu hususta valilik ve diğer kurumlar ile ortaklaşa çalışmalar yaparak projeler üretmek zorundayız. Esnaf odaları da bu projelere iştirak etmek durumunda. Çok sık bir araya gelerek esnafı dinlemek zorundayız. Belediye de bu işte bize önayak olmak zorunda. Bütün kurumlar bir araya gelirse Edirne’nin marka değeri yükselir, bu işten esnaf karlı çıkar. Yıllardır Edirne Meydanı projesini konuşuyoruz ama bir sonuç yok. Para yok deniyor. Kimse kusura bakmasın Belediye isterse bu parayı bulur, bu işi yapar. Tuvalet ve otopark sorunu had safhada. Altyapı sorununu çözmeden turist getirmenin bir manası da yok. Turist getirmek kolay. Ama turistler buraya geldiklerinde otopark bulamazsa, tuvalet bulamazsa, güzel bir şekilde konaklayamazsa gider bir daha gelmez. Turist getirmek kolaydır ama kaçanı geri getirmek çok zordur. Rehberler de bence Edirneli olmalı. Bu hususta Çanakkale örnek alınmalı. Orada Orman Bakanlığı böyle bir uygulamaya gitmiş, bence biz de bunu yapmalıyız. Alan rehberi yetiştirmek çok zor değil. Turizm Bakanlığı ve eğitim kurumları ortaklaşa bir projeye imza atarak gençleri rehber olarak yetiştirsin. Böylelikle Edirneli gençleri istihdam da etmiş oluruz. Yoksa gelen turistlere buradaki rehberler nasıl yetişsin? Dışarıdan gelen bazı rehberler de maalesef bizim çarşımıza maksatlı olarak turistleri getirmiyor. Çünkü maalesef yalnızca ücreti mukabilinde birtakım yerleri turistlere gezdiriyorlar. Yani turistleri değil, ceplerini düşünüyorlar. Buraya turist girmez ise biz Edirne’nin ürünlerini tanıtsak ne fayda? Kısacası rehber sorunu en önemli sorun. Odamıza kayıtlı 425 esnaf arkadaşımız var. Süpürgecisinden tutun da; terzisine, manifaturacısına, tuhafiyecisine kadar her alandan esnaf odamıza kayıtlı. Bize düşen bunlara nitelikli esnaf olmayı öğretecek eğitimler vermek olmalı. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Kaleiçi’ni de bir an evvel turizm bölgesi yapmak, aslına uygun restore etmek zorundayız. Kaleiçi tekrar Edirne’nin gözbebeği yapılmalı. Bundan herkes kazanacaktır.

Terziler Odası Olarak Ne Gibi Projeler Geliştiriyorsunuz?
Hakan Fındıklı: 2014 yılında Odamız bir proje gerçekleştirdi. 2015 yılında Trakya Kalkınma Ajansı projemizi kabul etti. Ticaret Odası, Borsası, Valilik, Belediye gibi kurumlar ile projeyi gerçekleştirdik. Bugünkü değeri 200-300 bin TL olan bir atölye kurduk terziler odası olarak. Atölyede istihdam garantili kurslar veriyoruz. Edirne’deki çeşitli fabrikalara yetişmiş elaman yetiştiriyoruz. Bu çok güzel bir duygu. İşsiz kimse kalmasın diye çalışmalar yapıyoruz. Edirne kalifiye eleman sıkıntısı var. Biz bunu gidermeye çalışıyoruz. 2015’ten beri devam eden bu proje ile hem eleman yetiştiriyoruz, hem de eğitim esnasında emeklerinin karşılığını da veriyoruz. İş Kur ile ortak olduğumuz bu proje kapsamında eğitime tabi tuttuğumuz insanlara günlük 45 TL ödeme de yapıyoruz. Nihayetinde çalışmak isteyenler de işe yerleştiriliyor.  Kursumuzdan çıkan herkes memnun ve mutlu ayrılıyor diyebilirim. Kursumuzu daha da büyütüp, ilerletmek istiyoruz. Esnaf arkadaşlarımızı daha nitelikli hale getirmek için ileride çalışmalar da yapılacak. Esnaf Odaları ile bu eksikliği gidermek için elimizden geleni yapacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder