3 Temmuz 2018 Salı

Serkan Kaba: “Edirne’de çarpık kentleşme var. Önce bunu düzeltmek gerekiyor.” İsmail Yıldız: “girişimcilere destek verilmiyor iken bu şehir nasıl gelişsin? Nasıl değerine değer katsın?”


Serkan Kaba: “Edirne’de çarpık kentleşme var. Önce bunu düzeltmek gerekiyor.”

İsmail Yıldız: “girişimcilere destek verilmiyor iken bu şehir nasıl gelişsin? Nasıl değerine değer katsın?”

 Serkan Kaba, Lalapaşa Hamzebeyli doğumlu. Adrian Doğalgaz ve Dekorasyon şirketinin üç ortağından birisi.  2017 yılında kurduk şirketi, daha evvel Adalılar Makine olarak hizmet veriyorlardı. Şimdi Adrian Makine olarak hizmet veriyorlar. Firma olarak doğalgaz ve dekorasyon işlerinde faaliyet gösteriyorlar.
• İsmail Yıldız, Diyarbakır’lı. Daha 29 yaşında 7 yıldır Edirne’de yaşıyor. Asker bir ailenin evladı. AdrianMakine’nin üç ortağından biri. Okulu bitirdikten sonra amcaları Edirne’de yaşadığı için onların yanına gelmiş ve önce Adalılar Makine’de sonrasında da AdrianMakine’de işlerini yapmayı südürmüşler. Firma olarak doğalgaz işi yapıyorlar. Sıhhi tesisat işi de yapıyorlar. Fayans, kalebodur, parke, çelikkapı gibi alanlarda da Edirne’lilere hizmet vermeye gayret ediyorlar.
İsmail Bey Diyarbakır’lı birey olarak Edirne hakkında ne söylemek istersiniz?
İsmail Yıldız: Edirne tam bir kültür ve turizm şehri. Bizim bacasız sanayimiz var. Sanayi ile uğraşmak yerine turizmi geliştirmek zorundayız. Burada birçok kültürel miras var. Bir Diyarbakırlı olarak bu şehre hayranım. Kültürel miraslarımızı ayakta tutamıyoruz. Birçok tarihi eser yenilenmeye muhtaç, nehirlerin durumu ortada. Çevre düzenlemesi çok yetersiz. Kaleiçi’nin durumu ortada. Yeni evler yapılıyor eski evlerin yanına ve bir estetik söz konusu değil. Bu da Edirne’nin marka değerini azaltıyor. Edirne’nin en iyi şehir yapılanması Kaleiçi’nde olmasına rağmen o bölgeye yeteri kadar hizmet edilmiyor. Geçtiğimiz yıl üzerinde çalıştığımız bir proje vardı. Türkiye’de üretimi olmayan lityum pilini üretmek istedik. Çin’de bir firma ile görüştük. Devlet desteği almak için de KOSGEB’e başvurduk. Ancak yanımıza partner firma istedikleri için projemizi gerçekleştiremedik. Lityum pil ve ARGE’miz onay almasına rağmen partner firma istedikleri için projemizi gerçekleştiremedik. Çünkü 40 milyon lira öz sermayesi olan bir partner firma istendi ama Edirne’de böyle bir firma yok. Üniversite ve Ticaret Odası arkamızda olmasına rağmen bu projemizi gerçekleştiremedik. Bu şartlarda, girişimcilere destek verilmiyor iken bu şehir nasıl gelişsin? Nasıl değerine değer katsın?
Serkan Kaba: Edirne’de çarpık kentleşme var. Önce bunu düzeltmek gerekiyor. Çevre düzenlemesi ve şehircilik konusunda sınıfta kalmış bir şehir. Yerli iş adamları bu şehre yatırım yapmıyor, dışarıdan gelenler de sadece müteahhitlik yapıyorlar. Edirne’nin en güzel yerleşim yeri Kaleiçi semti ama onun da hali ortada. Estetik değerlerden yoksun, çevre düzenlemesinin olmadığı, yeni ve eski evlerin karıştığı. Suriyelilerin yoğunlukta olduğu bir Kaleiçi maalesef Edirne’nin göz bebeği olmaktan çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder