20 Mayıs 2018 Pazar

Damak tadında nostalji; Edirne markası, Trakya Gazozu. • Gürkan Uyuay, yabancı üretimlere, global içeceklerin Türkiye’yi istila etmesine, Amerikancılığa tepki göstererek yerli bir içecek arayışına giren, neden yerli içeceklerimize sahip çıkmayalım fikriyle yola çıkan bir girişimci. İlerleyen zamanlarda Edirne’ye destek olmak için okul takımlarına, amatör futbol takımlarına Trakya Gazozu olarak sponsor olmayı düşünüyor.

Damak tadında nostalji; Edirne markası, Trakya Gazozu.


·        Gürkan Uyuay, yabancı üretimlere, global içeceklerin Türkiye’yi istila etmesine, Amerikancılığa tepki göstererek yerli bir içecek arayışına giren, neden yerli içeceklerimize sahip çıkmayalım fikriyle yola çıkan bir girişimci. İlerleyen zamanlarda Edirne’ye destek olmak için okul takımlarına, amatör futbol takımlarına Trakya Gazozu olarak sponsor olmayı düşünüyor.



Poyraz Pazarlamanın Sahibi Gürkan Uyuay: "Bana bir çay, çocuğa da gazoz" sloganı ile pazar oluşturarak Edirne Ciğeri'nin yanına Trakya Gazozu'nu markalaştırarak Edirne'nin reklamına katkıda bulmak istiyor.

“BANA BİR ÇAY ÇOCUĞA DA GAZOZ”
Yabancı sermaye ülkemize girmeden önce, yerli içeceklerimizi tükettiğimizi söyleyen Uyuay, “Gazoz 70’li 80’li yılların vazgeçilmez içeceğiymiş. Simit ve gazoz, leblebi gazoz gibi o dönemde keyif çatarlarmış. Kahveye oturduğunda baba; bana bir çay çocuğa da gazoz dermiş. Aslında çocuklar dükkâna geldiklerinde aynı şekilde babalarından gazoz istiyorlar. Hiçbir şey değişmemiş, biz unutmuşuz. Küresel firmalar ülkemizde her alanda satılıyor damak tadımız oluşturuluyor. Geçmişimizde yerli gazozlarımız bakkallarda ve marketlerde yerini alırdı.” dedi.
“BİR BUZDOLABI ALMAK İÇİN”
Amacının tamamı ile milli Edirne markası olan Trakya gazozunun, Edirne Ciğer’i gibi sahiplenilmesini sağlamak olduğunu belirtirken “Esnaf maalesef ücretsiz buzdolabı veya promosyonları alabilmek için yabancı içecekleri tercih ediyorlar. Dolabı hediye eden firmada hangi ürünleri koyabileceğini seçtiriyor. Esnaf bu şekilde davranınca da yerli içeceklerimiz büyük oranda zarar görüyor. Ben buna karşıyım. 200 – 300 bin lira gibi para harcayarak dükkân açan kişi 5 bin liralık soğutucu dolabı veya promosyonları alabilmek için dolaylı yoldan ABD’ye Amerikancılığa destek oluyor.” şeklinde konuştu.
LAFA GELİNCE HERKES TÜRK MİLLİYETÇİSİ, AMA NOKTA KADAR MENFAATE GELİNCE AMERİKANCI OLUYORLAR.
Poyraz Pazarlama’nın sahibi Gürkan Uyuay, “Trakya Gazozu Edirne’de genellikle düğünlerde, düğünlere gelen konuklara kuru ve yaş pasta ile ikram edilirdi. Bazı bakkallarda da satılırdı. Bu gazozu diğerlerinden ayıran özelliği içinde damla sakızı aroması olması ve sadece şeker pancarı ile üretilmesidir. Bu gazoz doksanların başında piyasadan kalktı. Poyraz Pazarlama olarak şimdi biz bu markayı tekrar imal ettirip pazarda yerimizi alma çalışmalarına başladık.”dedi.
YERLİ GAZOZA VEFA BORCU ÖDENİYOR
Bir zamanlar Edirne’nin kendine ait bir gazozu vardı. Küçük imalathanelerinde üretilir, seyyar arabalarda sokak sokak gezdirilerek satılırlardı. Zamanla uluslararası tek tip ürünler onların yerini aldı, asker gazozu denilen bu içecek unutulmaya yüz tuttu. Büyük şehirlere göç eden, büyüyüp yozlaşan şehir hayatının koşuşturmacasına katılan o yıllarlın çocukları hasret kokan bu gazozları hatırlamaz oldu. Biri dışında; Gürkan Uyuay. Şimdi Uyuay Edirne’nin insanlarına yalnızca yerel gazozları satmıyor aynı zamanda onlara unuttukları anılarına geri dönmelerinde yardımcı oluyor, genç nesle milli değerlerimizi hatırlatıyor ve en önemlisi yerli gazozumuza vefa borcunu ödüyor. Poyraz Pazarlamanın sahibi Gürkan Uyuay’dan Trakya Gazozunun hikâyesini dinledik…
NEREDEN NEREYE…
Günümüzün gözde meşrubatı kola. Ancak kola ülkemize gelmeden önce gazoz vardı. Üstelik gazozun ülkemizde ‘gazlı içecek’ olmanın ötesinde bir anlamı var. 1890’lı yıllarda üretilmeye başlanan gazoz, birkaç neslin adeta milli içeceği haline geldi. 40’lı ve üzeri yaşlardakilerin çocukluk anılarında bu içeceğin önemli bir yeri var. Orta yaşlarda olup da çocukluğunda gazoz içmeyen, gazozuna maç yapmayan, gazoz kapağı oyunu oynamayan yoktur! 1960’lı yıllara kadar çocukların en özel içeceğiydi. 1960’lann başında Türkiye genelinde 2000 dolayında irili ufaklı gazoz üreticisi bulunuyordu, 1964 yılında Coca Cola üretimine başlanmasıyla birlikte gazoz da gerilemeye başladı. Bugün ancak sayısı çok azalan gazoz üreticisi olduğu biliniyor. Bu ‘nostaljik’ meşrubatın tarihçesine birlikte göz atalım…
Türkler gazozu 1890’larda tanıdı, önce yurt dışından getirilen gazoz, Niğdeli bir Rum olan Aleksandr Mısıroğlu tarafından İstanbul Karaköy’de üretilmeye başlandı. Türkiye’de Gazozun Tarihçesi 1900’lü yılların başlarındaki Mısıroğlu, Hasanbey, Hürriyet, Neptün, Cumhuriyet gibi markalarla tarihteki yerini aldı. Cumhuriyet döneminin başlarında gazoz tüm Türkiye’ye yayıldı. Tarih 60’ları gösterdiğinde ise gazoz altın çağını yaşadı. Ülkenin her şehrinde, ilçesinde hatta köylerinde bile gazoz üretiliyordu. Şehirlerin kendilerine ait markaları vardı. Örneğin Çamlıca gazozunu sadece İstanbul’da, Cincibir, SenSun, Suga gibi markaları İzmir’de, Olimpos’u Trakya’da, Neşe’yi Adapazarı’nda, Fertek’i Balıkesir’de. Ankara Gazozu’nu da Ankara’da içebilirdiniz. 1930’da üretime başlayan Uludağ, gazozu yerel olmaktan çıkarıp çevre illere hatta zamanla Antakya’ya kadar yayılmayı başardı. Üç büyük markanın öncülük ettiği bu dönemde binlerce fabrika 70’de bir kişiye yılda 6 litre gazoz içirebiliyordu. Bugün rakamın 25 litre olduğu tahmin ediliyor ama toplam gazlı içecek piyasasının büyüklüğü göz önüne alındığında oldukça düşük kalıyor! 1964 Ekim’inde Kemal Has İmsa A.Ş.’nin Bakırköy’deki fabrikasında global kola markasını üretmeye başladı. Böylece devran de dönmeye başlamıştı. Şimdi ise gazoza hak ettiği değer yeniden kazandırılmaya başlandı.
ü  Edirne’ye daha fazla turist çekmek için ne yapmak gerekiyor?
Gürkan Uyuay: İnanç turizmi üzerine bir ağırlık var Edirne’de. Edirne’ye gelenler genellikle camileri ziyaret ediyorlar. Edirne’nin tanıtımında ciğer de önemli bir faktör Bu iki unsurun tanıtımını daha iyi yapmak, il dışında stantlar kurmak ve daha iyi reklam yapmak zorundayız. Biz de inşallah yeni dönemde ciğerciler ile anlaşmalar yapacağız ve Edirne’nin geleneksel lezzeti ciğer ile Trakya Gazozunu birleştirip, vatandaş ile buluşturacağız. Yerel firmalara, lezzetlere, markalara destek olmak bütün Edirne’nin görevi… Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder