2 Mayıs 2018 Çarşamba

İbrahim Dağ: “İnsandan başka her şeyin geri dönüşü var.”

İbrahim Dağ: “İnsandan başka her şeyin geri dönüşü var.”

·       İbrahim Dağ, Edirne eski Sanayi sitesinde Bizim Hurdacı dükkânının sahibi. Kıymet vermeyip, sağa sola attığımız çer-çöpü sanayiye kazandıran, geri dönüşümü sağlayan, çevreye katkısı had safhada bir iş sahibi…

-    Geri dönüşüm işinin nasıl yapıldığından bahseder misiniz?
İbrahim Dağ: Kullanılmayan, imalat artığı, vakti geçmiş malzemeleri alıyoruz ve gerekiyorsa tamir ediyoruz. Düzeltip tekrar müşteriye sunuyoruz. Genel itibariyle müşterilerden tarım aleti, taşımalık, metal malzemeler geliyor. Biz de bunları düzeltme, tamir etme yoluna gidiyoruz. Demir kesme giyotini, demir presi, forklift, ahtapot (yükleyici) gibi malzemelerimiz burada mevcut. Mümkün mertebe tamir etme ve tekrar geri dönüştürme yoluna gidiyoruz. Elimize geçen malzemeleri sınıflandırıyoruz ki geri dönüşüme kazandıralım. Örneğin demir geldiğinde içinden toz, toprak çıkabiliyor. Demiri, bakırı, çinkoyu sınıflara göre ayırıyoruz. Ahşabın bile hurdası var. İnsan hariç her şey bugün geri dönüştürülebilir vaziyette. Biz son senelerde elektronik işini de girdik. Elektronik hurda almaya başladık. Kısacası geri dönüşüm her maddeden yapılabilir. Geri dönüşüm ev ekonomisine büyük katkı sağlıyor aslında. İnsanlar bunun farkında değil. Deterjan ve peçete bile geri dönüştürülebilir. İnsanlar bunun farkında olursa hem biz kazanırız, hem onlar kazanır, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz. Geri dönüşüm yapılırsa daha az ağaç kesilir. Çay içtiğimiz karton bardağın bile, sarı pirincin bile geri dönüşümü olduğunu unutmamak lazım. İnsanları bu konuda duyarlı olmaya, geri dönüşümün ne olduğunu anlamaya ve bizlere yardım etmeye çağırıyorum.
-  Edirne’de Belediye, Valilik gibi kurumlar çevre düzenlemesi konusunda yeterli mi? Neler eksik?
İbrahim Dağ: İşlerini daha iyi yapıp, sapla samanı karıştırmadan çevre düzenlemesine önem vermek zorundalar. Bizim geri dönüşüm çevre belgemiz var. Tehlikesiz atık topladığımıza dair… Bu belgeyi çevre bakanlığından alıyoruz. Bu belgeye sahip olanlara belediye ve valilik tarafından aynı zamanda devlet tarafından yardım edilmeli, çevre tahsisi yapılmalı. Geri dönüşümü hızlandırmak için insanları bilinçlendirmek gerek. Bu konuda Edirne’deki kurumlara büyük görevler düşüyor. Belirli yerlere geri dönüşüm kutuları koymak gerek. İnsanlar plastiği ayrı yere, camı aynı yere atarsa, çöplük sorunu da kalmaz, geri dönüşüm işi de kolaylaşır. Bu geri dönüşüm kutuları eskiden yapıldı ama insanlar bunlara çöp attı. İnsanları bilinçlendirip, sonrasında bu geri dönüşüm kutularını eskisi gibi Edirne’nin çeşitli yerlerine koymak gerek.
- Edirne halkına geri dönüşümün önemi hakkında ne söylemek istersiniz?
İbrahim Dağ: Geri dönüştürülebilecek ürünlere çöp diye bakmasınlar. Kâğıt bile çöp değildir, geri dönüştürülebilir. Çöpe attıkları nesneler geri dönüşüme dönüştürülebiliyor. Çöpe atılan bir para var ortada. Aile ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır, geri dönüşüm… İnsanlar bu sektörden ekmek yiyor, çöp toplayan insanları düşünün. Aileleri de bu konularda duyarlı olmaya davet ediyorum. Biz bu işi yaparken zevk alıyoruz. Aile bütçesine, devlet ekonomisine büyük katkısı var bu işin. Umuyorum ki bu manada yaptığımız röportaj faydalı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder