Hamza Baba: “Otel konusu Edirne’de büyük bir sıkıntı… Yeni
yapılan oteller var ama aşırı yoğunluk olduğunda hala cevap verilemiyor. Park
sorunu bunun kadar önemli. İnsanlar Saraçlar’da arabalarını park edecek yer
bulamıyorlar. Arabalarını bırakıp, rahat rahat gezemiyorlar. O zaman daha neden
bahsedeceğiz ki. Altyapı büyük problem…”
·
Ayşekadın- Balta Oteli yanı, tava ciğer, köfte,
sulu yemek salonu işletmecisi Ziya Büken, Edirneliler onu Hamza Baba olarak
tanır. Ayşekadın Polis durağı yanında ki lokantası pazar günleri hariç her gün,
her saat açık… Cemiyetlere pilav da dağıtılıyor. Hamza Baba 21 yıldır işin
başında. DSİ’den emekli. Aşçılığı rahmetli dayısından öğrenmiş. Edirne’nin en
eski köftecilerinden köfteci Sedat’ın çırağı, Köfte Mehmet’in yeğeni. “Aşçılığı
bana dayım Köfte Mehmet öğretti. DSİ’de aşçılık yaptıktan sonra 1996 yılında
dükkân açtım.” diyor.
·
Ayşekadın- Balta Oteli yanı, tava ciğer, köfte,
sulu yemek salonu işletmecisi Ziya Büken, Edirneliler onu Hamza Baba olarak
tanır. Ayşekadın Polis durağı yanında ki lokantası pazar günleri hariç her gün,
her saat açık… Cemiyetlere pilav da dağıtılıyor. Hamza Baba 21 yıldır işin
başında. DSİ’den emekli. Aşçılığı rahmetli dayısından öğrenmiş. Edirne’nin en
eski köftecilerinden köfteci Sedat’ın çırağı, Köfte Mehmet’in yeğeni. “Aşçılığı
bana dayım Köfte Mehmet öğretti. DSİ’de aşçılık yaptıktan sonra 1996 yılında
dükkân açtım.” diyor.
ü Lokantacılık
sektörü çerçevesinde Edirne’yi Nasıl Değerlendirsiniz?
Hamza Baba: Türkiye’nin birçok yerini dolaştım. İşler her
yerde durgun ve ağır. Bu yüzden zam yapmak zorunda kalıyorsunuz ve insanlar da
dışarıda yemek yemekten kaçıyorlar. Bizim mevcut dernek ve odamızda işlerin iyi
olması bağlamında herhangi bir çalışma yapmıyor. Dernek ve oda bizlerle çok
daha bağlantılı olmak zorunda… Odalarına kayıtlı lokantalara malzemeleri toptan
fiyatına, daha ucuz verebilirler mesela. Böylelikle biz de çok daha rahat
ederiz ve daha ucuz olacağı için insanlar da lokantalara daha çok giderler.
Odamız ve derneğimiz küçük esnafı rahatlatıcı önlemler almak durumunda. Girdiler
düşerse nefes alma imkânımız olabilir. Yılbaşından bu yana, dört ay gibi kısa
bir sürede 20.000 civarı küçük esnafın kepenk kapattığı konuşuluyor. Bu çok
ciddi bir rakam… Bir başka konuda aşçı yetişmemesi… Bu işi yapmak isteyen,
nitelikli elemanlar yetiştiremiyoruz artık. Devlet bu işe el atmalı. Aşçı
yetişmezse bu sektör biter. Liseden itibaren çok daha fazla aşçılık okulu
açmalı ki insanlar meslek sahibi olsunlar. Bizim en büyük sorunumuz bu gibi
gözüküyor.
ü Edirne
Turizmini değerlendirdiğinizde neler söylersiniz? Yeterli görüyor musunuz?
Hamza Baba: Mevcut camilerin ziyareti, birkaç mesire yeri,
Tunca-Meriç nehri hepsi o kadar. Eğlence sektöründe yatırım yapmak, nehir
kenarlarını güzelleştirmek zorundayız ki insanlar geceleri burada kalsınlar.
Turistlerin burada kalması, konaklaması gerekiyor. Eğlence yerlerinin yerini
arttırın, akşam yapacak bir şeyler olsun bakın görün turist sayısı nasıl
artıyor. Bu durum esnafa da yansır, alışveriş canlanır. Büyük iş merkezleri
yüzünden turistler buraya geldiklerinde dağılıp gezmiyor artık, tek bir yere
gidiyor.
ü Edirne’ye
3.6000.000 Turist geldiği söyleniyor. Bu rakamı gerçekçi buluyor musunuz?
Hamza Baba: Kapıkuleden transit geçip, şehre girmeyenleri
turist olarak görmenin hiçbir âlemi yok. Bunları Edirne şehrine çekmek
zorundasınız. Çevre yolu yapılınca Kapıkule’nin hiçbir faydası kalmadı
Edirne’ye… Bunun için bir giriş kapısı
yapabilir ilgili kurumlar.
ü Edirne yemek
kültürü konusunda çok zengin ama insanlara bunu sunma noktasında eksik. Bunları
öne çıkartmak için neler yapılabilir?
Hamza Baba: Edirne’nin geleneksel lezzetleri öne çıkartılır
ama bunun için buraya turist çekmek gerek. Kimse risk almak istemiyor. Daha
önceki yıllarda bu saatlerde oturmaya vaktimiz yoktu, bugün rahatım ve sizinle
röportaj yapıyorum. Geleneksel lezzetler öne çıkartılır ama insanlar risk
almaktan korkuyor, ya satılmazsa, ya tutmazsa diyorlar.
ü Edirne’deki
tarihi eserlerin tanıtılması konusunda neler yapılabilir? Yetkililere neler
söylemek istersiniz?
Hamza Baba: Edirne’nin reklamı iyi yapılmıyor. Stantlar
açılmıyor, tanıtımlar yapılmıyor. Ciğer festivali daha geniş kapsamlı
yapılabilir, böylelikle gelip tarihi eserleri de görürler. Tanıtım stantları
açılmalı Türkiye’nin birçok yerinde. Daha aktif, daha geniş kapsamlı bir
tanıtım yapılmalı. Önümüzdeki aylarda Kırkpınar’da bir yoğunluk olacak ama üç
gün. Üç gün sonunda burada kimse kalmıyor. Bunu kırmak zorundayız.
ü Edirne’nin
altyapı sorunlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Daha fazla turist ağırlayacak
altyapımız var mı?
Hamza Baba: Otel konusu Edirne’de büyük bir sıkıntı… Yeni
yapılan oteller var ama aşırı yoğunluk olduğunda hala cevap verilemiyor. Park
sorunu bunun kadar önemli. İnsanlar Saraçlar Caddesi civarıda arabalarını park
edecek yer bulamıyorlar. Arabalarını bırakıp, rahat rahat gezemiyorlar. O zaman
daha neden bahsedeceğiz ki? Altyapı büyük problem…
ü Son olarak
Edirne halkına ne söylemek istersiniz?
Hamza Baba: Biz bu şehri, memleketi çok seviyoruz. Burada
yaşamaktan mutluyuz. Ama lokantacılık sektörü daha iyi bir konuma gelirse
burada herkes mutlu olur. Biz de mutlu oluruz, esnafta mutlu olur, insanlar da
mutlu olur. Sıkıntıları el birliği ile çözebiliriz. Esnaf örgütleri daha aktif
çalışmalı, daha organize hareket etmeli, Edirne’yi tanıtmalı ve bizler de bu
işin bir parçası olmalıyız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder