30 Mayıs 2018 Çarşamba

Seyfettin Atlı: “Kaleiçi’ndeki evler yenilenirse, bölge trafiğe kapatılırsa araç ve trafik sorunu da ortadan kalkacaktır. Bisiklet yolları da yapılarak nostaljik Edirne’yi tekrar yaratabiliriz."


Seyfettin Atlı: “Kaleiçi’ndeki evler yenilenirse, bölge trafiğe kapatılırsa araç ve trafik sorunu da ortadan kalkacaktır. Bisiklet yolları da yapılarak nostaljik Edirne’yi tekrar yaratabiliriz."

·        Seyfettin Atlı, Serbest Muhasebeci, mali müşavirlik yapıyor. Doğma büyüme Edirneli. 1969 senesinden beri Edirne merkezde yaşıyor. Edirne aşığı.

ü    Edirne dendiği zaman aklınıza ne geliyor?  Edirne’nin sorunları ve bu sorunlar için çözüm önerileriniz ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Seyfettin Atlı: Edirne diyince içim kıpır kıpır olur. Edirne’ye gerekli ilginin gösterilmediğini düşünüyorum. Yollarımızın hali bile bu durumun göstergesi. Yol sorunu, otopark sorunu, tuvalet sorunu gibi temel ihtiyaçlarımız konusunda bile çok gerideyiz. Bütün bunların yanında bana göre en büyük problemlerimizden birisi hastane sorunu. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yenilenmeye, kaliteli hale getirilmeye ihtiyacı var. Bir defa hijyen koşulları çok yetersiz, bunun yanında insanlar hastanede kaliteli hizmet alamıyorlar. Edirne’deki imkânları düşündüğümüz zaman Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesini yurtdışına bilhassa Balkanlara açmak gerektiği kanaatindeyim. Oradan hastalar buraya gelerek, rahatça tedavi olmalı, Edirne’nin nimetlerinden yararlanmalılar. Bu Edirne’nin tanıtımı için de elimizi güçlendirecek bir etken olacaktır. Ancak hastanemiz birçok açıdan çok yetersiz. Hastanede ameliyat olan insanların enfeksiyon kaptığını, rahatsızlıklar yaşadığını devamlı surette duyuyoruz. İnsanlar artık Tıp Fakültesi Hastanesine gitmekten imtina ediyorlar. Bunun için bütün kurumların bir işbirliği yapması gerekiyor. Trakya Üniversitesi daha fazla yatırım yapmalı elbette ama şehirdeki diğer kurumlarda taşın altına elini sokmak zorunda. Bütçenin yetersiz olduğu gibi bahanelere ise kesinlikle katılmıyorum. Eğer istenirse bütçe yaratılır. Örneğin, Tıp Fakültesinin hastane otoparkının gelirleri 10 yıl boyunca hastane yenilemek maksadıyla kullanılabilir. Böylelikle devletten yardım almaya da gerek kalmaz.  Bu tarz fikirler üretmek Üniversite yönetimi için oldukça kolay olsa gerek. Bu işe Avrupa Birliği de fon sağlayabilir. Balkan ülkelerinden insanların buraya gelmesi demek, Avrupa Birliği içinde büyük bir kazanç olacaktır, çünkü.
Edirne senede birkaç kez oldukça fazla turist çekiyor. Ciğer Festivali, Kakava Şenlikleri, Kırkpınar Etkinliği gibi önemli etkinliklerimiz var. İnsanlar buraya geldiklerinde şehrin altyapısı anında hata veriyor. Bir defa tuvalet ihtiyacı baş gösteriyor, her defasında. Otopark sorunu, kalacak yer sorunu… Bu sorunların üstesinden gelemeyecek isek, gerekli altyapı imkânlarını sağlayamayacak isek zaten bu kadar turist gelmesine de gerek yok. İnsanlar buradan giderken memnun ayrılmalı ki tekrar gelsinler. Turizmin esas gayesi şehre turist getirmek değil, o turisti memnun bir şekilde uğurlayıp, tekrar tekrar şehre getirmektir, bana göre.
Tarihi eser bakımından o kadar şanslıyız ki, bunun kıymetini maalesef bilmiyoruz. Eserlerimizi daha iyi tanıtmak zorundayız. Daha fazla reklam, dikkat çekici belgeseller, tanıtım videoları, televizyon programları yapılabilir. Böylelikle Edirne’deki her değerimizi insanlarla buluşturmuş oluruz.
Kaleiçi’ndeki evler ise Edirne’ye gönül vermiş insanların gönlünde bir yara olarak duruyor maalesef. Kaleiçi diyince aklımıza eski, tarihi Edirne geliyor. Aklıma İlhan Koman Evi geldi. Onun gibi nice mimari zekâ kokan eser var Kaleiçi’nde. Hepsi birbirinden farklı, çok güzel konaklar var. Bunların birçoğunun yenilenmemesi, turizme kazandırılmaması hatta bu evlerin bir kısmının yıkılmaya yüz tutmuş durumda olması hepimiz için büyük bir utanç. Görüntü kötü olduğu gibi, her an yıkılacak gibi duran evler tehlike saçıyor. Buna acilen önlem almamız gerekmekte. Müteşebbislerin önünü açmak gerek. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Valilik, Belediye… Bu işlerle alakadar olan devlet kurumları müteşebbis arkadaşlarımıza zorluk çıkartmaktan ziyade, prosedürlerde kolaylık sağlamalı. Bu işe TOKİ’de el atabilir. TOKİ bu işleri yapabilecek mahiyette insanları bir araya getirip, evleri yenileyebilir bana göre. Sonuçta kurumun arkasında bizzat devlet var.
Kaleiçi’ndeki evler yenilenirse, bölge trafiğe kapatılırsa araç ve trafik sorunu da ortadan kalkacaktır. Bisiklet yolları da yapılarak nostaljik Edirne’yi tekrar yaratabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder